Vital crop growth through usage of microalgaebased biostimulants
English version
The ongoing population and consumption growth is rapidly increasing the demand for agricultural food production. At the same time,
increasing environmental awareness raises concerns about the choice of agricultural practices in terms of their impact on ecosystem functioning
and biodiversity. As the need to satisfy these demands is furtherexacerbated by the interrelated impact of climate change, the
agriculture sector is left with the challenge to meet the growing demand for food through climate-adapted methods that alleviate
the environmental impact of agriculture and increase the resilience to climate change. Dealing with this challenge requires a multifaceted
global approach, including an optimized use of nutrient input and an increased crop tolerance to environmental stress. To this end,
innovative technologies based on bioresources include the use of microalgal biostimulants to improve crop yield while lowering the
environmental footprint of agriculture. However, the limited amount of scientific evidence that 1) microalgal biostimulants effectively improve
agronomic efficiency, including a lack of understanding on the underlying mode of action, and that 2) microalgal biostimulants do not
present a risk to the natural environment hampers the further development and establishment of this technology. Moreover, market
success of microalgal biostimulants hinges on an optimized cultivation process to ensure a high yield and a standardized content of microalgal
products. The VIGOROUS research consortium will address these knowledge gaps to facilitate evidence-based application of microalgal
biostimulants and to support a science-based biostimulants industry to sustainably intensify agricultural production with an enhanced resilience to climate change.
Dutch version
De huidige populatie- en consumptiegroei drijft een groeiende stijging in de vraag naar voedselproductie in de landbouw. Tegelijkertijd doet een
groeiend milieubewustzijn bezorgdheid rijzen over de impact van diverse landbouwpraktijken op biodiversiteit en ecosysteemfuncties.
Omdat de nood om te voldoen aan die eisen verder benadrukt wordt door de onderlinge verbonden impact van klimaatsverandering, wordt
de landbouwsector uitgedaagd om te beantwoorden aan de groeiende vraag naar voedsel via klimaat-geadapteerde methodes die de impact
van de landbouw op de natuurlijke omgeving verlichten en de weerbaarheid tegen klimaatsverandering verhogen. Omgaan met deze
uitdaging vereist een veelzijdige benadering, inclusief een geoptimaliseerd gebruik van nutriënten en een hogere tolerantie van
gewassen tegen omgevingsstress. Hiertoe kunnen microalgbiostimulanten gebruikt worden als een innovatieve, bio-gebaseerde
technologie om de landbouwopbrengst te verbeteren en gelijktijdig de ecologische voetafdruk van landbouw te verminderen. Echter, het
beperkte wetenschappelijke draagvlak dat 1) microalg-biostimulanten doeltreffend de landbouwefficiëntie verhogen, inclusief een tekort aan
kennis over de onderliggende werkingsmechanismen, en dat 2)microalg-biostimulanten geen risico’s met zich meebrengen voor de
natuurlijke omgeving, belemmert de verdere ontwikkeling en vestiging van deze technologie. Bovendien hangt het commercieel succes van
microalg-biostimulanten af van een geoptimaliseerd kweekproces om een hoge opbrengst en een gestandaardiseerde samenstelling van
microalg-producten te verzekeren. Het VIGOROUS onderzoek consortium speelt in op deze hiaten om een op bewijs-gebaseerde
toepassing van microalg-biostimulanten toe te laten en om een wetenschappelijk-onderlegde biostimulant industrie te ondersteunen
die de landbouwproductie op een duurzame wijze en met een toegenomen weerbaarheid tegen klimaatsverandering kan intensiveren.
The ongoing population and consumption growth is rapidly increasing the demand for agricultural food production. At the same time,
increasing environmental awareness raises concerns about the choice of agricultural practices in terms of their impact on ecosystem functioning
and biodiversity. As the need to satisfy these demands is furtherexacerbated by the interrelated impact of climate change, the
agriculture sector is left with the challenge to meet the growing demand for food through climate-adapted methods that alleviate
the environmental impact of agriculture and increase the resilience to climate change. Dealing with this challenge requires a multifaceted
global approach, including an optimized use of nutrient input and an increased crop tolerance to environmental stress. To this end,
innovative technologies based on bioresources include the use of microalgal biostimulants to improve crop yield while lowering the
environmental footprint of agriculture. However, the limited amount of scientific evidence that 1) microalgal biostimulants effectively improve
agronomic efficiency, including a lack of understanding on the underlying mode of action, and that 2) microalgal biostimulants do not
present a risk to the natural environment hampers the further development and establishment of this technology. Moreover, market
success of microalgal biostimulants hinges on an optimized cultivation process to ensure a high yield and a standardized content of microalgal
products. The VIGOROUS research consortium will address these knowledge gaps to facilitate evidence-based application of microalgal
biostimulants and to support a science-based biostimulants industry to sustainably intensify agricultural production with an enhanced resilience to climate change.
Dutch version
De huidige populatie- en consumptiegroei drijft een groeiende stijging in de vraag naar voedselproductie in de landbouw. Tegelijkertijd doet een
groeiend milieubewustzijn bezorgdheid rijzen over de impact van diverse landbouwpraktijken op biodiversiteit en ecosysteemfuncties.
Omdat de nood om te voldoen aan die eisen verder benadrukt wordt door de onderlinge verbonden impact van klimaatsverandering, wordt
de landbouwsector uitgedaagd om te beantwoorden aan de groeiende vraag naar voedsel via klimaat-geadapteerde methodes die de impact
van de landbouw op de natuurlijke omgeving verlichten en de weerbaarheid tegen klimaatsverandering verhogen. Omgaan met deze
uitdaging vereist een veelzijdige benadering, inclusief een geoptimaliseerd gebruik van nutriënten en een hogere tolerantie van
gewassen tegen omgevingsstress. Hiertoe kunnen microalgbiostimulanten gebruikt worden als een innovatieve, bio-gebaseerde
technologie om de landbouwopbrengst te verbeteren en gelijktijdig de ecologische voetafdruk van landbouw te verminderen. Echter, het
beperkte wetenschappelijke draagvlak dat 1) microalg-biostimulanten doeltreffend de landbouwefficiëntie verhogen, inclusief een tekort aan
kennis over de onderliggende werkingsmechanismen, en dat 2)microalg-biostimulanten geen risico’s met zich meebrengen voor de
natuurlijke omgeving, belemmert de verdere ontwikkeling en vestiging van deze technologie. Bovendien hangt het commercieel succes van
microalg-biostimulanten af van een geoptimaliseerd kweekproces om een hoge opbrengst en een gestandaardiseerde samenstelling van
microalg-producten te verzekeren. Het VIGOROUS onderzoek consortium speelt in op deze hiaten om een op bewijs-gebaseerde
toepassing van microalg-biostimulanten toe te laten en om een wetenschappelijk-onderlegde biostimulant industrie te ondersteunen
die de landbouwproductie op een duurzame wijze en met een toegenomen weerbaarheid tegen klimaatsverandering kan intensiveren.