INFACT: from INsect to surFACTant TETRA
Het centrale doel van dit TETRA-project is te onderzoeken hoe aminozuur-gebaseerde surfactanten op een duurzame wijze kunnen bereid worden uit insectenvetten. Aminozuur-gebaseerde surfactanten hebben gunstige oppervlakte-actieve eigenschappen, ze zijn mild voor de huid en zijn biodegradeerbaar, waardoor ze voor tal van toepassingen bruikbaar zijn. De surfactanten zullen uitvoerig gekarakteriseerd worden en klaargemaakt worden voor implementatie in eindproducten. De gebruikersgroep voor dit project bestaat uit actoren uit de ganse keten gaande van insectenproducenten, een afvalverwerker, verwerkers van dier/plant-materialen (oa proteïnen, vetten), oleochemie bedrijven, surfactantproducenten, en bedrijven uit verschillende sectoren voor eindproducten (cosmetica, gewasbescherming, detergenten).
Om het centrale doel te bereiken moeten volgende acties uitgevoerd worden: (1) de vetten moeten geëxtraheerd en opgezuiverd worden en vervolgens moet de zuiverheid bepaald worden. De opzuivering zal gebeuren via solventextracties gevolgd door klassieke degumming en innovatieve enzymatische degumming; (2) de groene surfactanten zullen gesynthetiseerd worden. Drie verschillende cases zijn gedefinieerd, waarbij telkens een surfactant of surfactantmengsel wordt gemaakt (KPI 2); (3) de surfactanten zullen gekarakteriseerd worden; en (4) er zal een perceptiemeting bij consumenten plaatsvinden waarbij gepeild wordt naar de visie van consumenten over het gebruik van insectenmaterialen in producten.
De verwachte impact van dit TETRA-project is sector overstijgend. Het innovatieve aspect is de introductie van insecten in de wereld van de duurzame chemie en een groene synthese van surfactanten.
Om het centrale doel te bereiken moeten volgende acties uitgevoerd worden: (1) de vetten moeten geëxtraheerd en opgezuiverd worden en vervolgens moet de zuiverheid bepaald worden. De opzuivering zal gebeuren via solventextracties gevolgd door klassieke degumming en innovatieve enzymatische degumming; (2) de groene surfactanten zullen gesynthetiseerd worden. Drie verschillende cases zijn gedefinieerd, waarbij telkens een surfactant of surfactantmengsel wordt gemaakt (KPI 2); (3) de surfactanten zullen gekarakteriseerd worden; en (4) er zal een perceptiemeting bij consumenten plaatsvinden waarbij gepeild wordt naar de visie van consumenten over het gebruik van insectenmaterialen in producten.
De verwachte impact van dit TETRA-project is sector overstijgend. Het innovatieve aspect is de introductie van insecten in de wereld van de duurzame chemie en een groene synthese van surfactanten.